Gongs

GONGS

De oorsprong van de gong is gehuld in mysterie en overlevering. Historici geloven dat de gong oorspronkelijk afkomstig is uit het Bronzen Tijdperk, ongeveer 3500 v.Chr., in wat nu Zuidoost-Azië is. Deze instrumenten worden beschouwd als een van de oudste metalen muziekinstrumenten in de wereld.

De oudste gongs zijn ontdekt in Myanmar (voorheen Birma) en dateren van rond 3000 v.Chr. Van daaruit verspreidde de kennis van het maken en bespelen van gongs zich naar andere delen van Azië, waaronder China, Java, Sumatra en de Filippijnen. In al deze regio’s ontwikkelden zich unieke tradities en stijlen van gongmaken en -spelen.

In China bijvoorbeeld, waren gongs een prominent onderdeel van rituele ceremonies en werden ze vaak geassocieerd met spiritualiteit. Ze maakten deel uit van boeddhistische en daoïstische rituelen en werden gezien als middelen om de aandacht van de goden te trekken.

De Gong Tegenwoordig

In de hedendaagse tijd heeft de gong zich verspreid over de hele wereld en heeft hij zijn weg gevonden in diverse muzikale en ceremoniële praktijken. In westerse orkesten wordt de gong gebruikt om drama en intensiteit toe te voegen aan muziekstukken. Maar de traditionele betekenis en het gebruik ervan in Aziatische culturen blijven sterk.

Er is ook een toenemende belangstelling voor de gong in wellness en therapeutische kringen. “Gongbaden”, waarbij deelnemers ontspannen en luisteren naar de resonantie van de gong, worden geprezen om hun helende en kalmerende effecten. De trillingen worden geacht te helpen bij stressvermindering, het verbeteren van de focus en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn.

Gebruik en Techniek

Het bespelen van een gong vereist zowel techniek als gevoel. De gong wordt traditioneel bespeeld met een zachte hamer of mallet. Afhankelijk van waar en hoe de gong wordt geslagen, kunnen verschillende tonen en resonanties worden geproduceerd. Een zachte, geleidelijke slag kan een warme, rijke toon creëren, terwijl een scherpe slag een krachtig, doorschijnend geluid kan voortbrengen. Een andere techniek is het aanstrijken met een andere stok/mallet ofwel friction mallet. Dit geeft een geluid wat men vergelijkt als walvis geluiden of iets buitenaards.

Het gebruik van de gong varieert ook afhankelijk van de culturele context. In sommige culturen worden gongs gebruikt in ensembles, zoals de gamelan in Indonesië, waar ze harmonieus samengaan met andere percussie-instrumenten.

De Klank

De klank van de gong is rijk en complex. Het produceert een breed scala aan tonen en boventonen, afhankelijk van de grootte, vorm, materiaal en, natuurlijk, de wijze van bespelen. De diepe, resonante trillingen kunnen doordringen tot in de kern van een luisteraar, waardoor ze vaak worden beschreven als “transcendent” of “meditatief”. Het geluid kan variëren van rustige, subtiele golven tot krachtige, doordringende klanken.

Verzorging van de Gong

Een gong is een delicaat instrument en vereist zorg om zijn kwaliteit en klank te behouden. Hier zijn enkele richtlijnen voor de verzorging:

 1. Opslag: Bewaar de gong op een droge plek. Vocht kan corrosie veroorzaken.
 2. Reiniging: Veeg de gong regelmatig af met een zachte, droge doek om stof en vingerafdrukken te verwijderen. Gebruik voor hardnekkige vlekken een milde zeepoplossing en veeg deze vervolgens droog.
 3. Vermijd Scherpe Objecten: Probeer te voorkomen dat de gong in contact komt met harde of scherpe objecten die krassen of deuken kunnen veroorzaken.
 4. Gebruik een Passende Mallet: Zorg ervoor dat de mallet of hamer die je gebruikt geschikt is voor de grootte en het type gong.

Gongs zijn al millennia een integraal onderdeel van diverse culturen over de hele wereld. Hun rijke geschiedenis, het diverse gebruik en de unieke, resonante klank maken ze tot een tijdloos instrument dat nog steeds relevant is in de moderne wereld. Of ze nu worden gebruikt in orkesten, in traditionele ceremonies of voor therapeutische doeleinden, gongs blijven de harten en zielen van mensen raken.

SOORTEN GONGS IN MEDITATIE

Hier de populairste Gongs in Klankmeditatie:

1. Chao Gong:

Vanwege zijn rijke, diepe klank en vermogen om een breed scala aan frequenties en boventonen te produceren, is de Chao Gong een populaire keuze in sound healing. De trillingen van een Chao Gong kunnen een diep doordringend effect hebben, waardoor ze ideaal zijn voor meditatie en ontspanning.

2. Feng Gong (Wind Gong):

De Feng Gong staat bekend om zijn heldere, scherpe klank en wordt vaak gebruikt om een gevoel van ruimte en openheid te creëren. Het geluid van een Wind Gong kan snel in intensiteit toenemen, wat een bevrijdend en zuiverend effect kan hebben.

3. Symfonische Gong:

De Symfonische Gong is in staat om een enorm scala aan geluiden te produceren, van zachte, subtiele trillingen tot krachtige explosies van geluid. Deze veelzijdigheid maakt het een favoriet instrument in sound healing, waar het kan worden gebruikt om verschillende emotionele en energetische staten te bevorderen.

4. Planet Gong:

Planet Gongs zijn een specifieke categorie van Symfonische Gongs die zijn afgestemd op de frequenties van de planeten in ons zonnestelsel. Ze worden gebruikt in sound healing om harmonie en evenwicht te bevorderen, gebaseerd op de astrologische invloeden van de betreffende planeten.

Naast deze prachtige veelzijdige voorbeelden zijn er nog vele gongs uit de mooiste landen van de wereld. Allemaal hun eigen unieke klankkleuren en krachten.

BEKENDE GONG SPELERS

Don Conreaux (ook bekend als Baba Don en Guru Jagat Singh) is een Amerikaanse gongspeler, leraar en een van de pioniers van de gong- en klanktherapie beweging. Zijn werk heeft een grote invloed gehad op het gebruik van de gong in de westerse wereld, zowel in muzikale als in therapeutische contexten.

Don Conreaux werd in de jaren ’60 en ’70 geïntroduceerd in de wereld van de gong door de beroemde yogi en spiritueel leraar Yogi Bhajan. Hij heeft sindsdien tientallen jaren besteed aan het verkennen van de gong en zijn vele toepassingen, en heeft een unieke speelstijl en filosofie ontwikkeld.

Speelstijl en Filosofie:

Don Conreaux staat bekend om zijn meditatieve en spiritueel georiënteerde benadering van het gongspel. Zijn speelstijl kenmerkt zich door:

 1. Diepe Intuïtie: Conreaux benadert de gong op een intuïtieve manier, waarbij hij zich afstemt op de energie van de ruimte, het publiek en de gong zelf. Hij gebruikt zijn gevoel en intuïtie om te bepalen welke klanken en ritmes hij zal creëren.
 2. Dynamisch Spel: Zijn spel varieert van zachte, subtiele klanken tot krachtige, resonante tonen, en alles daartussenin. Hij gebruikt een verscheidenheid aan mallets en technieken om een breed scala aan klanken uit de gong te halen.
 3. Meditatieve Ervaring: Conreaux streeft ernaar om met zijn gongspel een meditatieve, helende ruimte te creëren. Hij gelooft in de transformerende kracht van de gong en zet deze in als een instrument voor persoonlijke en collectieve heling.
 4. Onderwijs en Overdracht: Naast zijn uitvoeringen geeft Don Conreaux ook workshops en trainingen, waarin hij zijn kennis en liefde voor de gong deelt met anderen. Hij heeft een bijzondere nadruk op de spirituele en helende aspecten van de gong.

Gong Meditatie Oefening:

Voorbereiding:

 1. Creëer een Rustige Ruimte: Zorg ervoor dat je een rustige en comfortabele plek hebt om te spelen. Dit kan binnen of buiten zijn, zolang de omgeving maar bevorderlijk is voor meditatie en concentratie.
 2. Stem jezelf af: Voordat je begint met spelen, neem je een paar minuten de tijd om te mediteren en jezelf af te stemmen. Adem diep in en uit, en laat alle spanning los.
 3. Verbind met de Gong: Raak de gong zachtjes aan, voel de vibratie en probeer een verbinding met het instrument te maken.

De Oefening:

 1. Begin met een Zacht Geluid: Gebruik een zachte mallet om heel zachtjes op de rand van de gong te slaan. Laat de klank volledig resoneren en uitsterven voordat je opnieuw slaat.
 2. Volg je Intuïtie: Sluit je ogen en concentreer je op de klanken. Laat je handen en de mallet intuïtief bewegen over de gong, zonder een specifiek patroon of ritme in gedachten te hebben.
 3. Experimenteer met Dynamiek: Varieer de kracht van je slagen om verschillende dynamieken en klankkleuren te verkennen. Luister naar de subtiele veranderingen in de klank en resonantie.
 4. Creëer een Klankbad: Probeer langzaam en gestaag een ‘klankbad’ te creëren, waarbij de gong een constante, omhullende klank produceert. Let op de trillingen en hoe ze resoneren in je lichaam en in de ruimte om je heen.
 5. Breng Variatie in je Spel: Gebruik verschillende delen van de mallet en verschillende slagtechnieken om variatie in je spel te brengen. Experimenteer met zachte, strijkende bewegingen en met krachtigere, ritmische slagen.
 6. Sluit Af met Stilte: Na een periode van spelen, laat je de gong volledig uitklinken en geniet je van de stilte die volgt. Voel de naschokken van de vibraties en let op de rust en kalmte in de ruimte.

Reflectie:

 • Neem na de oefening even de tijd om na te denken over de ervaring. Hoe voelde het om de gong te bespelen? Welke emoties of sensaties kwamen er naar boven? Wat heb je geleerd van de oefening?

Deze oefening is bedoeld om je te helpen verbinden met de gong op een diep niveau, je intuïtie te verkennen en de helende kracht van klank en vibratie te ervaren. Het is een meditatieve praktijk die zowel beginners als ervaren spelers kan helpen om hun begrip en waardering voor de gong te verdiepen.