Het parasympatische zenuwstelsel

HET PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Het parasympathische zenuwstelsel is een van de twee belangrijkste subsystemen van het autonome zenuwstelsel, het deel van het zenuwstelsel dat onbewuste lichaamsfuncties reguleert zoals de hartslag, spijsvertering en ademhaling. Het andere subsysteem is het sympathische zenuwstelsel. Terwijl het sympathische zenuwstelsel over het algemeen wordt geassocieerd met reacties die het lichaam voorbereiden op ‘vechten of vluchten’ in stressvolle situaties, speelt het parasympathische zenuwstelsel een rol in ‘rusten en verteren’ functies.

Het parasympathische zenuwstelsel werkt over het algemeen als een tegenwicht voor het sympathische zenuwstelsel door het lichaam te kalmeren en de homeostase te herstellen na perioden van opwinding of stress. Het helpt bij het verminderen van de hartslag, verhoogt de darm- en blaasactiviteit, stimuleert speekselproductie, vernauwt de pupillen, en heeft nog veel andere effecten die in wezen het lichaam helpen te ontspannen en energie te besparen.

Cruciale componenten van het parasympathische zenuwstelsel omvatten de hersenzenuwen, met name de nervus vagus, die een significante rol speelt in het reguleren van hart-, long- en spijsverteringsfuncties. De neurotransmitter die vaak wordt geassocieerd met het parasympathische zenuwstelsel is acetylcholine, die in verschillende parasympathische zenuwuiteinden wordt afgegeven om effecten zoals een verlaagde hartslag te bewerkstelligen.

In medische en psychologische kringen wordt het belang van het balanceren van sympathische en parasympathische activiteit steeds meer erkend, vooral in het licht van moderne stressvolle levensstijlen. Ongecontroleerde stress kan het sympathische zenuwstelsel overactiveren, wat kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen, waaronder maar niet beperkt tot hoge bloeddruk, ontstekingen en spijsverteringsproblemen. Technieken zoals mindfulness, meditatie, diepe ademhaling en lichaamsbeweging worden vaak aanbevolen om het parasympathische zenuwstelsel te activeren en zo een betere fysiologische balans te bereiken.

Kortom, het parasympathische zenuwstelsel is essentieel voor het behoud van evenwicht en welzijn in het lichaam. Het helpt om het lichaam in een toestand van rust en herstel te brengen, wat van vitaal belang is voor de algehele gezondheid.

Het parasympathische zenuwstelsel en ademhalingstechnieken

Het parasympathische zenuwstelsel en ademhalingstechnieken zijn nauw met elkaar verbonden. Dit komt omdat het activeren van het parasympathische zenuwstelsel kan helpen bij het bevorderen van een staat van ontspanning, en verschillende ademhalingstechnieken zijn effectief in het stimuleren van dit “rust en verteren” systeem.

Ademhalingstechnieken zoals diepe buikademhaling, het verlengen van de uitademing ten opzichte van de inademing, en bepaalde adempatronen die in yoga en meditatie worden gebruikt, kunnen helpen om het parasympathische zenuwstelsel te activeren. Dit leidt doorgaans tot een verlaging van de hartslag, vermindering van spierspanning, en een toename van energie naar het spijsverteringsstelsel, onder andere effecten.

De nervus vagus, een belangrijke zenuw in het parasympathische zenuwstelsel, speelt een belangrijke rol in het reguleren van veel interne organen en systemen. Ademhalingstechnieken die gericht zijn op het stimuleren van de nervus vagus kunnen bijzonder effectief zijn bij het induceren van een toestand van ontspanning. Dit kan gedaan worden door diepe, langzame ademhalingen, soms met een focus op het gevoel van de adem die beweegt door het gebied rond het diafragma.

Het is niet verrassend dat veel traditionele praktijken zoals yoga en mindfulness meditatie, die een focus hebben op de ademhaling, worden beschouwd als effectieve methoden om stress te verminderen en welzijn te bevorderen. Deze praktijken kunnen de activiteit van het parasympathische zenuwstelsel verhogen, waardoor ze bijdragen aan een betere fysiologische balans en gezondheid.

In een medische of therapeutische context worden ademhalingstechnieken soms gebruikt als een complementaire behandeling voor aandoeningen die kunnen worden beïnvloed door het autonome zenuwstelsel, zoals angststoornissen, bepaalde vormen van chronische pijn, en sommige spijsverteringsproblemen.

Dus, het begrijpen en beoefenen van effectieve ademhalingstechnieken kan een belangrijke rol spelen in het stimuleren van het parasympathische zenuwstelsel, het bevorderen van ontspanning, en het bijdragen aan algehele gezondheid en welzijn.

Lucas Rockwood- Yoga Body heb ik een aantal jaar geleden ontdekt en sindsdien gaan volgen. Dit filmpje deel ik sindsdien graag onder yogaleerlingen, klankdeelnemers, vrienden en iedereen die het maar horen wil. Uitleg over het zenuwstelsel en de nervus vagus. Ik kan het zelf eigenlijk niet beter en zo’n korte tijd. De stress less ademhalingtechniek is fantastisch. Werkt heel fijn tijdens een yogales of een actievere meditatie, werkt iets minder lekker als men al in de ontspanning klaarligt voor een klankmeditatie. Al met al is dit filmpje zeer informatief: