Klankreizen

Een klankreis is een geleide meditatieve ervaring waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende instrumenten, zoals klankschalen, gongs, drums, en zelfs de menselijke stem, om een auditief landschap te creëren dat helend en transformerend kan werken. In deze sessies nodigt de facilitator of klanktherapeut de deelnemers uit om in een comfortabele positie te gaan liggen of zitten en zich over te geven aan het geluid.

Wat is het Doel?

Het primaire doel van een klankreis is om de deelnemers te helpen een diepe staat van ontspanning en bewustzijn te bereiken. Dit kan verschillende voordelen hebben, zoals:

 1. Stressvermindering: De trillingen en frequenties kunnen helpen om het zenuwstelsel te kalmeren, waardoor stress en spanning verminderen.
 2. Emotionele Loslating: Het geluid kan fungeren als een katalysator om vastzittende emoties te bevrijden.
 3. Fysieke Heling: Sommigen geloven dat de vibraties op cellulair niveau kunnen werken, waardoor fysieke kwalen kunnen worden verlicht.
 4. Verhoogd Bewustzijn: De meditatieve staat die door het geluid wordt geïnduceerd, kan leiden tot verhoogd zelfbewustzijn en inzicht in mentale patronen.

Wie is de Doelgroep?

Een klankreis kan aantrekkelijk zijn voor een breed scala aan mensen, inclusief:

 1. Individuen onder stress: Mensen die op zoek zijn naar manieren om te ontspannen en stress te verminderen.
 2. Zorgprofessionals: Artsen, verpleegkundigen en andere medische professionals die behoefte hebben aan zelfzorg.
 3. Spirituele Zoekers: Mensen die geïnteresseerd zijn in spirituele groei en zelfontdekking.
 4. Mensen met Gezondheidsklachten: Personen met chronische pijn, slapeloosheid of andere gezondheidsproblemen kunnen baat hebben bij de therapeutische aspecten.
 5. Artiesten en Muzikanten: Degenen die geïnteresseerd zijn in geluid en muziek als een vorm van expressie en heling.

Voorbeeld van een Klankreis

Een typische klankreis kan als volgt verlopen:

 1. Introductie: De facilitator verwelkomt iedereen en legt kort het proces en de gebruikte instrumenten uit. Deelnemers worden aangemoedigd om een comfortabele positie in te nemen, zittend of liggend.
 2. Aarding: De sessie begint vaak met een korte geleide meditatie of ademhalingsoefening om de deelnemers te helpen aarden en zich op hun lichaam te concentreren.
 3. Opbouw: De facilitator begint met het bespelen van de instrumenten op een subtiele, geleidelijke manier. Dit kan beginnen met zachte klanken van een handpan of klankschalen.
 4. Kern: De kern van de klankreis kan verschillende fasen hebben, waarbij de facilitator tussen verschillende instrumenten wisselt. Een gong kan worden gebruikt om diepe, resonerende tonen te creëren, terwijl handtrommels en ratels ritmische elementen kunnen toevoegen. De menselijke stem kan ook worden gebruikt voor het zingen van mantra’s of andere helende klanken.
 5. Afsluiting: De klanken beginnen af te nemen, en deelnemers worden langzaam teruggebracht naar hun normale bewustzijnsstaat. Dit kan worden vergemakkelijkt door zachtere instrumenten zoals een oceandrum of koshi chimes.
 6. Nabespreking: Na afloop is er meestal een mogelijkheid om ervaringen te delen, vragen te stellen, en de geleefde emoties en sensaties te verwerken.

Een klankreis is een transformerende ervaring die lichaam en geest kan beïnvloeden. Door de integratie van oude wijsheid en moderne technieken kunnen klankreizen een unieke en krachtige manier bieden om welzijn en bewustwording te bevorderen. Het is een flexibele praktijk die kan worden aangepast aan de behoeften en interesses van verschillende doelgroepen, waardoor het een waardevolle aanvulling kan zijn op zowel persoonlijke als professionele ontwikkelingstrajecten.

Tijdens de module Deep Dive Into Instruments zal er ook steeds meer duidelijkheid en gevoel bij volgorde en stilte komen, bij Deep Dive Into Space zullen we de setting bespreken en tijdens de live dagen mag je het allemaal ervaren.