De magische en bevrijdende werking van de stem

Jouw stem heeft een helende werking voor jouw fysieke, energetische, emotionele en spirituele lichaam. De trilling van de stem is een geschenk en dat moois ga jij ontvangen. De stembanden, ook wel stemplooien genoemd, gaan trillen zodra er uitgeademde lucht langs beweegt. Je kan het mooi vergelijken met de vingers die over gitaarsnaren glijden. De snaren gaan dan trillen en dat geeft geluid. Jouw adem langs de stembanden is als de vingers langs de snaren.

Geluiden zijn frequentiegolven. Die golven hebben per toon een andere frequentie, wat ik graag trilling noem. Trilling kan energie positief manipuleren en beïnvloeden. Jouw stem, de trilling van jouw stem heeft invloed op de energie die jij bent, voelt en ervaart. Jij kan met de trilling van jouw stem gestagneerde energie in het lichaam in beweging brengen. Jij kan het vrij maken, jij kan jezelf Vrij zingen.

Jouw stem is wijs en het lichaam ook. Stel je hebt wat kramp op je hart of een onrustig gevoel in je buik. De stem weet welke toon het wil zingen om die energie te bevrijden. Op de plek focussen en niet nadenken over de toon die je gaat zingen doet precies wat het moet doen. Daar kun je op vertrouwen.

Energie beweegt en is veranderlijk. Soms heeft het een helende tool (trilling van buitenaf of van binnenuit) nodig om vrijer te kunnen bewegen, in dit traject is die tool de stem. De stem ontlaadt emotie, energy in motion en geeft daarmee een vrij en levenslustig gevoel. Je wordt weer speels en creatief als je de stem vrij laat klinken. Levenslustige vibes, je komt volledig tot leven. De stem heeft ook invloed op het gevoel van eigenwaarde. Hoe vrijer de stem mag klinken hoe meer jij er mag zijn van jezelf. Je voelt je zelfverzekerd. Dit komt doordat je door de veroordelingen op jezelf heen zingt, en het leert te omarmen. Je ontdekt een nieuw energieveld door de liefdesroep in jou te volgen. De beperkingen zijn ontstaan door conditionering waar je aan voorbij beweegt als je zingt.
Ook wordt je meer gewaar van je lichaam door bewust en volledig te ademen. De beoefening van de stemtechniek helpt jou ook in het lichaam te verankeren. Wat een veilig gevoel geeft. Jouw lijf is jouw thuis.

Gelukshormonen en het gevoel van liefde voor jezelf, hebben alles te maken met jouw stem. Zingen stimuleren de hypothalamus en hypofyse in ons brein. Dit zorgt o.a voor de aanmaak van gelukshormonen. Dit komt doordat je heel bewust met adem en klank aan de gang gaat, wat het brein activeert, en nieuwe paden tussen zenuwcellen (neuronen) aanlegt of geblokkeerde paden herstelt. Endorfine, het gelukshormoon, oxytocine, het knuffelhormoon, cortison, een ontstekingsremmer, zijn de in balans brengers van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Je voelt je meer verbonden met jezelf en anderen als je zingt, je voelt je gelukkiger, energiek en in balans.

Tijdens dit traject oefen je ook veel geduld en liefde voor jezelf. Jouw tempo en klank is uniek. Het openen van jouw stem kent geen vast verloop, iedereen ervaart het anders. Er zit vaak veel conditionering op het keelgebied. Verhalen waarmee je jezelf kleiner maakt dan je werkelijk bent. Wat voorbeelden:

“ Ik kan niet zingen dus ik moet dat niet doen ”
“ Ik mag niet luid zijn ”
“ Ik ben te veel en te aanwezig ”
“ Als ik mezelf laat horen krijg ik kritiek ”
“ Ik zing vals en daar hebben mensen een hekel aan”
“ Ik hoor zacht te klinken want dat is lief “
“ Ik hou me liever stil want wil niet opvallen “
“ Ik heb een mooie stem maar durf mijn talent niet vrij te laten zien “
“ Ik moet zijn wat anderen van mij verwachten, mag mezelf niet zijn “

Je herkent het vast wel. De overtuigingen en oordelen op jouw stem en persoonlijkheid waardoor je een blokkade en rem op je keel en stem voelt. Die rem zit dan ook her en der verweven in je leven, zo binnen zo buiten. Die verhaaltjes mogen er zijn. Het heeft liefdevolle aandacht en geduld van jou nodig. Het zijn de conditioneringen vanuit je familie-lijn, het collectief of een inprenting door een ervaring in het leven die indruk heeft gemaakt (trauma).

Je zal ervaren dat je deze overtuigingen steeds minder gelooft en je steeds vrijer gaat zingen, naarmate je meer sessies hebt gedaan. Je zal jouw ruimte stap voor stap meer in gaan nemen op de manier die echt bij jouw authentieke zelf past. Door het volledig omarmen van jouw unieke stem, emoties en zijn. Door jezelf vrij te laten horen en zien, inspireer je ook anderen dat te doen. Gewoon door in vrijheid jezelf te zijn.

Het kan ook zijn dat je juist heel verdrietig wordt als je start met dit traject. Dat is een hele mooie helende beweging, de trilling van jouw stem maakt het verdriet vrij wat er nog in jou opgeslagen zat. Het mag jou los laten. Laat het maar stromen en wees er zacht en lief voor. Je doet het heel goed. Mooi bezig. Je mag trots op jezelf zijn!